Συνταγές μαγειρικής με μέλι

Energy drink  

Ζεστό ρόφημα με νιφάδες βρώμης και τσιπς μπανάνας μαζί με ξηρούς καρπούς και μέλι, αρωματισμένα με κανέλα και κάρδαμο.
Υλικά:
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
  • 2 κουτ. μέλι
  • 10 σπόρους κάρδαμο
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 30 γρ. τσιπς μπανάνας
  • 1/2 κουτ. γλυκού καρύδι ψίχα σπασμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού αμυγδαλόψιχα άψητη και χωρίς αλάτι

___________________________________________________________________________________

Κέικ μελιού

Υλικά:
  • 200 γραμ. Φαστ με μέλι
  • 150 γραμ. ζάχαρη (6 κουτ. σούπας)
  • 4 αυγά
  • 100 γραμ. μάρτσιπαν
  • 50 γραμ. γλυκόζη
  • 375 γραμ. αλεύρι
  • 250 γραμ. γάλα (1 ποτήρι)
  • 1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το Φαστ με μέλι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και μετά το μάρτσιπαν.
Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το γάλα με τη γλυκόζη στο μίξερ και στη συνέχεια το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε καλά.
Οταν το μείγμα είναι έτοιμο, το αδειάζουμε στη φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, για 35-40 λεπτά.
___________________________________________________________________________________
Σολομός φούρνου

Υλικά :
  • 2 φιλέτα σολομού από τον ψαρά μας
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 λεμόνι
  • τζιν
  • 1 κουταλιά μέλι
  • αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα φιλέτα σολομού φορώντας γάντια (γιατί αλλιώς τα χεράκια μας θα μυρίζουν για 2 ημέρες).
Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πυρέξ, και ρίχνουμε από πάνω αρκετό τζιν.
Εντωμεταξύ, ζεσταίνουμε σε ένα μπρικάκι το χυμό του λεμονιού με μια κουταλιά μέλι. Όταν γίνει ομοιόμορφο μείγμα, το ρίχνουμε και αυτό πάνω στο σολομό.
Αφού αλατοπιπερώσουμε το σολομό, κόβουμε ροδέλες τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε επάνω στα φιλέτα.
Ψήνουμε για περίπου μία ώρα στους 180 βαθμούς.
___________________________________________________________________________________
Αγριογούρουνο με κάστανα και κράνμπερις στη γάστρα

Υλικά:
  • 1 κομμάτι κρέας αγριογούρουνο(καθαρισμένο από τένοντες και ξεκοκκαλισμένο)
  • 1/2 κιλό κάστανα
  • 1/2 κιλό πατάτες μικρές
  • 1 σακουλάκι κράνμπερις αποξηραμένα(η οποιοδήποτε άλλο φρούτο της κατηγορίας μπέρις)
  • 1 βαζάκι μουστάρδα(500-700γρ)
  • 2-3 κουταλιές της σούπας μέλι γεμάτες
  • 1/2 ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
Εκτέλεση: 
Βράζουμε το κρέας αρκετές ώρες σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσει και να τσιμπιέται με το πιρούνι! 
Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα κάστανα. 
Έπειτα καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. 
Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε στη γάστρα. Δεν πετάμε το ζουμί! Βάζουμε τις πατάτες και τα κάστανα στη γάστρα και αλατίζουμε. 
Βάζουμε σε ένα μπολ το μέλι, τη μουστάρδα, το κρασί και από το ζουμί όσο πάρει για να μη γίνει νερουλή η σάλτσα και χτυπάμε με μίξερ ώστε να ομογενοποιηθεί(μπορούμε να βάλουμε κάποια υλικά περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τα γούστα μας,δοκιμάζουμε κατά τη διαδικασία.) 
Περιχύνουμε το κρέας, τις πατάτες και τα κάστανα με τη σάλτσα. Διασκορπίζουμε και τα κράνμπερις μέσα στη γάστρα. 
Προσθέτουμε όσο πιπέρι επιθυμούμε! 
Ρίχνουμε νερό για να γεμίσει μέχρι περίπου το μέσο της η γάστρα. 
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 1/2 με 2 ώρες και αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό. 
Με το ζουμί που έμεινε μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα κάποιο ρύζι η πιλάφι με τέλεια γεύση!
___________________________________________________________________________________
Μουσταρδομελάτο χοιρινό με μανιτάρια

Υλικά :
  • 2 μπριζόλες χοιρινές σε μπουκίτσες (προσωπικά υπολογίζω μπριζόλα ανά άτομο)
  • μανιτάρια σε φετίτσες
  • 3-4 κουταλιές σούπας μουστάρδας
  • 3-4 κουταλιές σούπας μέλι
  • ίσως και λίγο λάδι
  • ΔΕΝ βάζουμε αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση :

Βάζουμε σε τηγάνι ή κατσαρόλα ελάχιστο ελαιόλαδο και ρίχνουμε για 2' τις μπουκίτσες.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και μετά τη μουστάρδα και το μέλι. Μπορούμε να βάλουμε λιγότερο ή περισσότερο (μουστάρδα και μέλι), ανάλογα με τα γούστα και το πόσο γλυκό θέλουμε να είναι το αποτέλεσμα.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να εξαντληθούν περίπου τα υγρά και να πάρουμε ένα καραμελέ χρώμα.
Το φαγητό μας συνοδεύεται καλύτερα με άσπρο ρύζι.
Καλή μας όρεξη!
___________________________________________________________________________________
Γαλοπούλα με μέλι

Υλικά:
  • 4 φιλέτα γαλοπούλας
  • 1/2 κούπα σόγια σοε
  • 1 κουταλιά ούστερ σος
  • Λίγο σκόρδο σε σκόνη
  • 1-1 1/2 κουταλιά μέλι
  • Λίγο πιπερόριζα τριμμένη
  • Σουσάμι για γαρνίρισμα
  • Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση :
 
1. Ανακατεύουμε την σόγια σος, την ούστερ σος, το σκόρδο, και την πιπερόριζα σε ένα σκεύος και βάζουμε τα φιλέτα να μαριναριστούν για 2 ώρες περίπου.
2. Τηγανίζουμε τα φιλέτα σε ελάχιστο λάδι, γυρίζοντάς τα τακτικά.
3. Όταν είναι σχεδόν έτοιμα, τα περιχύνουμε με το μέλι, χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε για 4-5 λεπτά ακόμη (μέχρι να πήξουν τα υγρά του φαγητού).
4. Μόλις τα βγάλουμε από το τηγάνι, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα σερβίρουμε αμέσως
5. Είστε έτοιμοι να απολαύσετε τη Γαλοπούλα με μέλι.
___________________________________________________________________________________
Διπλωμένες δίπλες

Υλικά:
  • κούπες αλεύρι
  • 3 κ.σ. κοφτές, βούτυρο
  • 2  κρόκοι αβγών
  • 1  αβγό ολόκληρο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κονιάκ
Εκτέλεση :

για τη ζύμη:


1. Ανακατεύετε το αλεύρι, το βούτυρο, τα αβγά χτυπημένα πρόχειρα με ένα πιρούνι, τη ζάχαρη και το κονιάκ μέχρι να γίνουν μια σφιχτή ζύμη. Τη ζυμώνετε καλά και την ανοίγετε σε φύλλο επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κατόπιν την κόβετε σε στενές λωρίδες ή κορδέλες, τις οποίες δένετε, αν θέλετε, σε κόμπους.
2. Ρίχνετε σε κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, αρκετό λάδι και όταν κάψει ψήνετε τα κομμάτια της ζύμης μέχρι να γίνουν χρυσόξανθα.
για το σιρόπι:
3. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέλι με λίγο νερό. Για να υπολογίσετε, όσο μέλι χρησιμοποιήσετε, βάζετε την μισή ποσότητα νερού. Αφού γίνει το σιρόπι περιχύνετε τις δίπλες. Αν θέλετε, μπορείτε πρώτα να βυθίσετε τις δίπλες με μια τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι ώστε να "τραβήξουν" κι αφού τις στολίσετε σε μια πιατέλα να τις περιχύσετε εξτρά με το σιρόπι.
για το πασπάλισμα: (προαιρετικά)
4. Τις πασπαλίζετε με καρύδια κοπανισμένα και με κανέλα.
___________________________________________________________________________________