Το μέλι καστανιάς είναι πλούσιο, ίσως το πιο πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βάριο, καθώς και σε φρουκτόζη και τανίνες, λόγω του δένδρου της καστανιάς. Στο μέλι αυτό εντοπίζεται μεγάλη περιεκτικότητα γυρεόκοκκων (κόκκοι γύρης), που του προσδίδουν μια πολύ δυνατή γεύση. Αυτό είναι και ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του, αφού η έντονη παρουσία της γύρης, αυξάνει τη θρεπτική του αξία. Έχει εφιδρωτικές ιδιότητες, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και είναι ένα πολύ καλό "τονωτικό". Επιπλέον, διαθέτει στυπτικές, απολυμαντικές και επουλωτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα χρήσιμες στο ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα, παρέχοντας αντιμικροβιακή δράση στο έντερο. Συνίσταται σε όσους αθλούνται, στους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν προβλήματα προστάτη ή προστατίτιδας. Μπορεί να δράσει και ως στυπτικό σε περιπτώσεις δυσεντερίας. Το μέλι της καστανιάς σε συνδυασμό με συγκεκριμένα αιθέρια έλαια, πρόπολη και γύρη δίνει τα προπολομέλια (Arohoney, Aromiel, Αρωμέλια), σκευάσματα με ιδιαίτερη θεραπευτική αξία σε μεγάλο φάσμα παθήσεων.
Το μέλι καστανιάς είναι μέλι μεικτής προέλευσης, από νέκταρ ανθέων
καστανιάς και από μελιτώδεις εκκρίσεις. Επιστημονικά, όμως, κατατάσσεται στα
ανθόμελα λόγω των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών, αφού τα ζάχαρά του είναι
αριστερόστροφα. Οι μελισσοκόμοι, όταν θέλουν να δυναμώσουν τα μελισσοσμήνη, τα
πηγαίνουν στην καστανιά. Οι μέλισσες τρελαίνονται για τα άνθη της, διεγείρονται
σύντομα και γίνονται μέχρι και επιθετικές γύρω από τις κυψέλες. Καθημερινά
μαζεύουν το νέκταρ μέχρι αργά, ακόμη και μετά το ηλιοβασίλεμα.
Λυπούμαστε αλλά το μέλι μας εξαντλήθηκε. Το μέλι της νέας χρονιάς θα είναι σύντομα διαθέσιμο, παρακαλούμε επισκεφθείτε μας ξανά.
Γενικές Πληροφορίες
Τιμή: 10€/Κιλό
Κατηγορία μελιού: Νέκταρ
Τρύγος: Μάιος - Ιούνιος
Κύριοι τόποι παραγωγής: Ορεινά Καβάλας και Δράμας
Χρώμα: Σκούρο καφέ
Άρωμα: Έντονα αρωματικό
Γεύση: Γλυκιά
Κρυσταλλοποίηση: 10-12 μήνες
Συνθήκες Αποθήκευσης: Διατηρείται σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό &
άοσμο χώρο (< 15oC για μακρά περίοδο αποθήκευσης. Το μέλι ανθέων
κρυσταλλώνει σχετικά σύντομα. Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια φυσική διαδικασία
που εξαρτάται μόνο από την φυτική του προέλευση. Η επαναφορά του στην αρχική
του κατάσταση γίνεται με ήπια θέρμανση (μπεν μαρί).